HERREGUD GER DU SOCKER ÅT DITT LILLA BARN!?

Jag har stött på en och annan mammablogg och det känns som att det här med socker och barn har blivit en väldigt stor grej, nästan som att det är en ny trend att inte ge socker åt barnen.

Jag har själv inga egna barn ännu, så det finns ju en risk att alla småbarnsmammor där ute nu blir riktigt förbannade. Men jag är en barnträdgårdslärare och har handskas med ett och annat barn, så jag kan tala ur ett pedagogiskt perspektiv. Då det kommer till saker som nu då t.ex. socker som går hand i hand med hälsan, så bör vi komma ihåg att det finns flera olika perspektiv att se på saker.

Jag tycker att det har blivit värsta hypen nu med att inte ge socker åt sina barn, "herregud låter du ditt lilla barn äta godis". Socker är ohälsosamt, det vet vi flesta. Vi vet också att småbarn behöver få mångsidig och näringsrik kost för att växa och må bra. Det behöver vi alla.

Men kära nån, ta det lugnt! Det är faktiskt inte hela världen om man äter tårta och kex t.ex. på en födelsedagsfest. Jag tror absolut inte att förbjudandet är den rätta vägen att gå. Det som man istället borde lägga fokus på är att se till att barnen får tillräckligt med MOTION och att t.ex. godis och sötsaker inte blir EN DÅLIG VANA. Förbjuder du ditt barn hela tiden kommer det bara väcka uppror hos ditt barn. Att höra nej, nej, nej, gynnar ingen, så är det faktiskt. 

Det vi borde vara mycket mer oroliga över är det faktum att våra barn inte rör på sig tillräckligt mycket. Småbarn sitter allt mer framför TV:n eller sitter och spelar med datorn eller någon surfplatta. Det finns familjer där man knappt går ut med sina barn och gör saker tillsammans. Är inte det ganska hemskt? Rekommendationen säger att småbarn ska röra på sig 2 timmar per dag. Det läggs allt mer press på daghemmen och personalen för i dagens läge ska allting ske på daghemmen. Då ställer jag nog frågan var ligger föräldrarnas ansvar? Enligt språkstrategin på Helsingfors stad ska barnen höra åtminstone 3 sagor per dag, läser man i vilan så räknas det inte. Vet ni hur en dag på daghemmet ser ut? Jag kan berätta för er att det ofta känns svårt att kunna få 3 sagor in i dagens rutiner, för att det finns så mycket som man borde hinna med.

Då det kommer till att ge socker åt sina barn, tycker nog jag att ansvaret är hos föräldrarna och andra vuxna. Det är vi vuxna som skall lära barnen hälsosamma levnadsvanor och framför allt skall vi lära barnen hur man äter med MÅTTA! Det, att man låter sitt barn få lite godis en gång i veckan är inte en katastrof så länge vi gör det med måtta. Man behöver inte köpa en mega godispåse, man behöver inte dricka 1,5l läsk, man behöver inte VARJE vecka få godis. Men visst är det trevligt att någon gång få det. Jag tycker att det faktiskt är helt okej att efter en rolig familjedag gå på McDonald's och äta. Det ska vara måtta och inte total förbud. Lär sig barnen redan från små hur man använder socker i måttliga mängder så tror jag att det bär ut längre än att man total förjuder socker och barnet aldrig får något gott.

Jag är ingen toppen förebild själv, jag har ännu en bit att gå, så det är ju tur att jag inte ännu har barn. Jag har själv växt upp i ett hem där vi inte hade godisdagar och det fanns allt som oftast cokis hemma. Mina föräldrar ville ge oss det som dom själva inte hade fått i sin barndom. Det var roligt som barn, men nu i 20-års åldern känns der ju inte lika roligt när man får kämpa med det där eviga cokis suget. Där kommer vi igen till att det är mycket bättre att lära måtta redan från det att man är barn. 

Den dagen då jag hoppeligen får barn, kommer jag att göra mitt allt för att lära hälsosamma levnadsvanor åt mina barn. Men jag kommer absolut inte förbjuda mina barn socker helt och hållet. Jag vill lära mina barn att socker och sötsaker är gott nu och då, men det är absolut inget som man behöver varje vecka. Jag har aldrig förstått mig på dessa familjer som man ser ibland på McDonald's, föräldrarna äter hela menyer med läsk och pommes medan barnen får nöja sig med mjölk och morötter. Liksom c'mon. Vet ni hur mycket e-ämnen de finns i dom där morötterna så att dom ska hållas fräscha? Går man på donkken så går man, låt barnen också då få det ni själva äter, men se till att det inte blir en vana med att gå till donkken. Mina barn ska nog få gå på donkken med mig, men absolut inte lika ofta som jag själv gjort i mina dagar.

Med detta sockriga inlägg vill jag önska er en riktigt härlig fredag! Köp det där veckosluts snasket med måtta!

22.04.2016 kl. 09:37

HUSHÅLLS SYSSLOR

Igår medan potatisen kokade passade jag på att stryka samtidigt. I veckorna känns det ju för det mesta att det inte finns annat än jobb, jumppa och hushålls sysslor. Jag tror att det egentligen krävs av en människan ett väldigt starkt psyke för att man skall kunna klara av och orka med vardagen. För vardagen kan ju bli väldigt rutinerad och speciellt på veckan finns det ju en massa måsten som bara måste skötas. Det är lätt att bli deppig och tänka att vad i helvete har det här för mening egentligen, så har även jag någon gång tänkt. Det gäller att hitta de där små stunderna och små sakerna i vardagen som gör att livet känns så lyxigt.

Igår gjorde jag egen potatismos, egna köttfärsbiffar, egen brunsås och en sallad. T.ex. det här med såser kan ge mig vardgaslycka, för jag har blivit riktigt bra på att göra egna såser. 

Vem är det hos er som gör hushålls sysslorna? Hos oss är det väldigt jämställt även om det kanske låter som en klisché men det är sant! Vi gör veckostädning en gång i veckan och den gör vi allt som oftast tillsammans. Så har det även blivit så att vi handlar varannan vecka. Varannan vecka handlar jag och varannan vecka är det Måns som handlar. Så har det blivit litet av en oskriven regel att den som har handlar sköter också matlagningen den veckan. Det är ju egentligen ganska logiskt, den som har handlat vet ju också vad den tänkt att skall tillredas. Så matlagningen är också väldigt jämställd hos oss.

Under studietiden kan jag medge att det var säkert Måns som gjorde mer än jag. Jag jobbade mycket vid sidan om, speciellt på veckosluten, så då tyckte jag väl lite att eftersom han inte ändå är på jobb så kan han väl laga mat och städa lite. Men det har verkligen ändrats och idag kan det kännas imellan att det är  jag som står mer och diskar än Måns. Men för det mesta sköter vi båda allt som skall skötas i ett hem. Men jag måste nog säga att jag är bättre på att städa toaletten och ber oftast om att få städa den, Måns fuskar jättemycket med toalettstädandet. 

Idag är det onsdag och det känns som att man kanske just och just överlever den här veckan. Jag väntar nog så enormt mycket på sommaren. Men det är en bit ännu dit så man får bara bita i tänderna och göra sitt bästa.

Idag blir det en vanlig vardag, något som imellan kan kännas tråååååkigt och imellan känns det som att jaa-a det här är livet. Efter jobbet ska jag på jumppa, sen kommer jag hem och lagar mat och efter det blir det soffan. Så blir min dag. Puss hej!

20.04.2016 kl. 09:46

DAGENS MENY

Idag stod det på menyn pasta med laxsås. Jag använde mig av kallrökt lax.

 

 

Jag gjorde en krämig vitsås och blandade den kallrökta laxen i den. För att få en riktigt krämig sås brukar jag sätta i riven ost och lite, lite matgrädde. Så smaksatte jag med salt och peppar. Innan jag blandade ihop laxen pressade jag på den färsk citronsaft.

Ni ser att den blev riktigt krämig och tjock, precis så som jag ville ha den. Det kanske känns förvånande att sätt i kallrökt lax, men tro mig, det blir supergott! Måns som är en riktigt all ätare snörpade först på näsan, men när han smakade så märkte han hur gått det var!

Voilá! Till det hade jag gjort en vanlig husets sallad, som jag självklart smaksatte med peppar, så gott! Detta tog mig kanske högst en halv timme. Vardagsmat som bäst.

05.04.2016 kl. 18:55

Vanlig husmanskost på en vanlig dag

Då jag kom hem från jobbet hoppade jag direkt i duschen och drog pyjamasen på mig. Nu har vi just ätit middag och jag är helt färdig för dagen. Nu gör det ingenting fast jag skulle somna i soffan. Vet inte varför jag blev så här trött plötsligt.

Jag är faktiskt en riktigt bra kock. Idag blev det ytterfilébiff av svin, ris, sallad och min egengjorda dippsås.

Biffarna kryddade jag med salt, peppar, chili och grillkrydda. Salladen är en helt vanlig grönsallad med salladsblad, tomat och gurka. Så kryddade jag med peppar. Jag älskar peppar i salladen det är sååå gott! Och en helt simpel sallad är den bästa salladen.

 

Min dippsås består av gräddfil som är kryddad med curry, grillkrydda och paprika. Super gott! Det blev alltså helt vanlig husmanskost en helt vanlig vardag, men desto godare.

13.01.2016 kl. 19:43

En perfekt lördagsmorgon

Det har varit en perfekt lördagsmorgon idag. Tog sovmorgon och sov länge, drogs en stund i sängen innan jag började dagen. Satt tvättmaskinen på och började laga frukost. Så åt vi i lugn och ro och länge. Tänk om man kunde ha det så varje morgon? Sådan här vardagslyx eller veckoslutslyx är jag så tacksam för, det krävs inte mycket för att göra mig glad. Det är egentligen vardagslyxen som är den bästa lyxen och det menar jag verkligen.

Nu ska jag slappa en stund på soffan innan jag hoppar i duschen. Senare blir det antagligen bio.

09.01.2016 kl. 12:21

Hej och välkommen!

Bloggen Vitatygtossor drivs av en 23-årig finlandssvensk kvinna, bosatt i Helsingfors. På bloggen kan du läsa om allt mellan människor&samhälle till sex&romantik. Ja, allt som ryms med i en helt vanlig vardag. Jeanette heter jag!

 

Instagram: jeanette.kos

E-mail: shanttu93@hotmail.com

 

 

 

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar