VEM BESTÄMMER VAD SOM ÄR LYX?

20.05.2016 kl. 08:36

Igår diskuterades det lyx på Efter Nio. Jag började fundera på vem som egentligen bestämmer vad lyx är? Inom modebranschen, vinindustrin, bilindustrin o.s.v. finns det ju saker som klassas som lyxvaror. Men vad är det egentligen som gör att de är lyxvaror? Jo, de kostar mycket och har ett bränd eller ett varumärke som många förknippar med något fint och vet att det där är dyrt. Varför skulle något vara lyxigt bara för att det kostar mycket?

Dessutom kan det också vara så att bara för att en vara är dyr så betyder det inte alltid att den varan är av bra kvalité. Experten i studion igår sa att för att en vara skall klassas som lyxig måste den nå vissa principer, den ska vara antingen handgjord och ha bra kvalité eller t.ex. ska den ha en unik design. Det att dessa varor sedan är väldigt dyra gör ju självklart att inte vem som helst kan köpa dem och därför blir de lyxvaror.

Men jag håller inte med om att alla "lyxvaror" är alltid av bättre kvalité. Det finns dom varorna som är av väldigt hög kvalité men inte alla. T.ex. jag och Måns har likana vinddräkter av märket Helly Hansen. Nu är det märket inget lyxmärke men det skall i alla fall vara ett lite "bättre" märke och ska ha hållbara kläder. Våra dräkter kostade på rea 100 euro, det tycker jag att är mycket pengar. Måns föll med sin cykel när han nyligen hade köpt sin dräkt. Vad hände med jackan? Jo den gick direkt sönder. Så bara för att han hade en dyrare dräckt som skall vara hållbar så var den ju inte det.

Dessutom är vi väldigt många människor här på jorden och alla har vi vår egen uppfattning om vad lyx egentligen är. För mig är lyx t.ex. lediga veckoslut, att dricka cokis med citron en fredagkväll eller att åka på en semester. För vissa är lyx enbart materiella ting och för andra är lyx mer abstrakta ting. Det finns alltså egentligen ingen riktig definition på vad lyx är, om det ens överhuvudtaget finns lyx på riktigt. Det är lite som med meningen med livet, vi har alla vår egen uppfattning om vad meningen med livet är. 

Ikväll skall jag göra absolut ingenting. Bara ta det lugnt. Den här veckan har varit ganska fittig så en hel kväll med relax känns inte helt fel. Ha en fin fredag alla!

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:

Hej och välkommen!

Bloggen Vitatygtossor drivs av en 23-årig finlandssvensk kvinna, bosatt i Helsingfors. På bloggen kan du läsa om allt mellan människor&samhälle till sex&romantik. Ja, allt som ryms med i en helt vanlig vardag. Jeanette heter jag!

 

Instagram: jeanette.kos

E-mail: shanttu93@hotmail.com

 

 

 

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Kategorier

Senaste kommentarer