ALLA ÄKTENSKAP SLUTAR INTE I SKILSMÄSSA

28.08.2016 kl. 22:05

Ja tack, vi har hört det redan. Vi har hört och vi vet att i dagens läge är det många äktenskap som slutar i skilsmässa. Enligt statistiken har vi en 50/50 chans att vårt äktenskap slutar i skilsmässa.

Det är nästan skrattretande hur dom flesta enbart lyfter fram den negativa 50 procenten, den där halvan som slutar i skilsmässa. Jag har inte hört från enbart en eller två munnar att "men vad om ni skiljer er", utan jag har hört det tusen gånger känns det som. Ända sedan vi bestämde oss för att gifta oss har jag fått höra och fått frågor om skilsmässa. Senast igår då jag var på min kusins studentfest påminde min morfar om hur jobbiga sju år vi har framför oss. För tydligen ska de sju första åren vara de jobbigaste. 

Både mina och Måns föräldrar är skilda, samma gäller våra farföräldrar. Alla de par jag kommer att tänka på nu är skilda. Vi är väl medvetna om att vi lever i en värld och i ett samhälle där många äktenskap, på gott och ont, slutar i en skilsmässa.

Det talas så mycket om skilsmässa och vad man skall göra för att det inte skall hända. I våras var jag och Måns på en bröllopsbrunch som kyrkan ordnade. Där skulle vi diskutera vad är sådana saker i vårt förhållande som skulle kunna föra oss mot en skilsmässa. Vi skulle också komma på saker och fundera ut vad vi kan göra för att förebygga ett sådant öde. Jag var nästan lite chockad. Vi hade inte ens hunnit gifta oss och där satt vi och diskuterade vad vi skall göra för förebyggande arbete i vårt förhållande. Det kändes så himla oromantiskt. Samtidigt som jag vet (och som vi diskuterat) att det är viktigt att tala om sådana saker och det måste vara klart för båda var gränsen går, så tycker jag ändå att man inte skall måla upp helvetet på väggen innan det finns något helvete. För guds skull skall man inte få vara löjligt kär och sveva på rosa moln och tro på att ens kärlek är förevig?

Varför kan man inte istället presentera statistiken som att det är 50 procents chans att vi kommer vara gifta livet ut? Jag vet att alla människor agerar och utgår ifrån sina egna erfarenheter och sin egen verklighet, det gör ju jag också. Min erfarenhet och min verklighet är att mina föräldrar är skilda. Men jag gick ändå in i vårt äktenskap med den tron och det hoppet att vårt äktenskap kommer hålla livet ut. Om vi inte skulle tro det så skulle vi väl aldrig ha gift oss. Lika mycket som alla orkar tro på att de flesta äktenskap slutar i skilsmässa så lika mycket ska jag få tro på att just vårt äktenskap kommer hållas ända tills döden skiljer oss åt. Det är min verklighet just nu. 

Jag har gjort så mycket soulsearch och jag känner mig själv så jävla bra, så jag vet att det här är precis rätt. Vi tar en dag, en vecka, en månad och ett år i taget. Skulle vi gå omkring och tänka hela tiden på att vi kanske kommer skiljas skulle det ju inte vara någon idé med det här.

Så snälla, tala inte om för lyckliga, nygifta människor att det finns en 50 procent chans till att äktenskapet kommer sluta i skilsmässa. Det finns så mycket annat än en skilsmässa.

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:

Hej och välkommen!

Bloggen Vitatygtossor drivs av en 23-årig finlandssvensk kvinna, bosatt i Helsingfors. På bloggen kan du läsa om allt mellan människor&samhälle till sex&romantik. Ja, allt som ryms med i en helt vanlig vardag. Jeanette heter jag!

 

Instagram: jeanette.kos

E-mail: shanttu93@hotmail.com

 

 

 

 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Kategorier

Senaste kommentarer